Skip to main content

Waterbehandeling

Aquariumwater is de levensader van elk aquarium en speelt een cruciale rol bij het welzijn van de onderwaterbewoners. Omdat onze aquariumvissen afkomstig zijn van verschillende aquatisch ecosystemen, kunnen wij niet alle vissen onder dezelfde omstandigheden houden. Sommige soorten zijn tolerant bij andere dienen wij de watersamenstelling meer nauwkeurig aan de waterwaarden van hun herkomst aan te passen.

Verschillende factoren beïnvloeden de waterkwaliteit, waaronder de pH-waarde, de hardheid, de ammoniak-, nitriet en nitraatniveaus, fosfaatgehalte en de temperatuur. Een goede filtratie, regelmatig water verversen en het gebruik van waterbereiders dragen bij aan het behoud van stabiele waterparameters.

De beste toepassingen

Plantenvoeding

Om ervoor te zorgen dat planten zich goed kunnen ontwikkelen, hebben ze verschillende voedingsstoffen, licht en water nodig. Typische voedingsstoffen zijn kooldioxide, mineralen en sporenelementen. Als slechts een van deze voedingselementen niet voldoende aanwezig is, is het een beperkend element en de groei van de planten stagneert. 

De eisen die een plant stelt aan voedingsstoffen kunnen echter verschillen. Zo kan het zijn dat een bepaalde soort nog goed groeit bij een bepaalde hoeveelheid van een voedingsstof, terwijl een andere soort de groei al stopt. Bij een tekort aan een of meer elementen ontstaat er concurrentie tussen plantensoorten. Vaak winnen in deze concurrentie de minder veeleisende, ongewenste algen en nemen ze de rol van de hogere planten over. Om een prachtig en algenvrij aquarium te verkrijgen is dus een uitgebalanceerde verzorging van de aquariumplanten nodig.

De beste toepassingen

Voer

Sommige vissen nemen hun voer van het wateroppervlak, andere van de bodem. Aan de positie van hun muil is herkenbaar waar de vissen eten. Guppy’s bijvoorbeeld hebben een bovenstaand muil en nemen het liefst vlokken van het oppervlak. Daarentegen zijn er vele meerval soorten met een onderstaand muil, die permanent de bodem doorwoelen naar iets te eten.

Afhankelijk van de samenstelling van de vissen in het aquarium kunnen het beste ook de soorten voer afgestemd worden op de aanwezige vissen. HS aqua biedt een breed assortiment aan verschillende soorten voer voor boven, in de midden of onder zwemmende soorten vissen.

Maar ook de samenstelling van het voer kan voor de verschillende soorten belangrijk zijn. Er zijn carnivore of vleesetende, herbivore of planten etende en alles etende omnivore vissoorten. Ook voor deze vissoorten is er het passends in de lange lijst met verschillende voeders.

De beste toepassingen

Filtermaterialen

In aquaria ontstaat voortdurend afval, waardoor het water in de loop van de tijd vervuilt. Filtermaterialen kunnen helpen het water langere tijd schoon te houden. Hierbij worden verschillende technieken toegepast.

De erste techniek is de mechanische filtratie. Hierbij worden deeltjes door de filtermaterialen, zoals watten en schuimmatten, terug gehouden.
De tweede, biologische filtratie met biologische actieve filtermaterialen bieden waterzuiverende bacteriën aanhechtsubstraat. Hoe meer plaats voor de bacteriën aanwezig is, hoe meer bacteriën zich kunnen ontwikkelen en sneller afvalstoffen verwerken. De volgende filtertechniek wordt adsorberende filtratie genoemd. Sommige stoffen, zoals medijnen, kleur- en geurstoffen,  worden niet door de bacteriën afgebroken. Adsorberende filtermaterialen binden deze stoffen snel aan het oppervlak van het filtermateriaal. 

En daar is dan nog een uitzondering. HS aqua Torogran is een filtermateriaal, dat geen stoffen uit het water haalt, maar voor sommige vissen belangrijke humusstoffen aan het water afgeeft.

De beste toepassingen

Probleemoplosser

Zelfs in de meest goed onderhouden aquaria kunnen zich van tijd tot tijd problemen voordoen. Een veelvoorkomend scenario is de stijging van de watertemperatuur tijdens warme zomerdagen, wat kan leiden tot een tekort aan zuurstof in het water. Een andere bron van zorg is overbevolking, waarbij te veel vissen in het aquarium het water snel vervuilen, waardoor algen gedijen. Stroomstoringen vormen ook een risico, aangezien ze ervoor zorgen dat de filter urenlang niet draait, waardoor de waterzuiverende bacteriën in de filter sterven en giftige bijproducten zich kunnen opbouwen, wat kan leiden tot vergiftiging van de vissen.

Daarnaast kan de introductie van nieuwe vissen ook ziekten met zich meebrengen. Gelukkig biedt HS aqua oplossingen voor veel van deze noodsituaties in de vorm van hulpproducten en medicijnen, waardoor de problemen voorkomen kunnen worden of snel kunnen worden verholpen.

De beste toepassingen

Aquaria

Kleine aquaria bieden een charmante en ruimtebesparende mogelijkheid om de fascinerende wereld van aquariums te verkennen. Deze compacte wateromgevingen zijn perfect voor het houden van kleine vissoorten, garnalen en waterplanten.

Het beheren van een klein aquarium vereist wel aandacht voor detail. Het kiezen van geschikte vissoorten, die goed gedijen in beperkte ruimtes, is essentieel. Het handhaven van stabiele waterparameters vraagt regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van het aquarium en het controleren van de waterkwaliteit. Dit draagt bij aan een gezonde leefomgeving voor de bewoners.

De beperkte ruimte van kleine aquaria biedt ook creatieve mogelijkheden voor aquascaping, waarbij de opstelling van planten, stenen en decoraties zorgvuldig wordt ontworpen om een visueel aantrekkelijk geheel te creëren. Met de juiste zorg en aandacht kunnen kleine aquaria een boeiende en ontspannende toevoeging zijn aan elke ruimte, en ze vormen een uitstekende introductie tot de hobby van het aquarium houden.

In het HS aqua assortiment vindt U van kleine aquariumsets tot grote volglasaquaria een ruim aanbod aan verschillende aquaria. 

De beste toepassingen

Decoratie

Een aquarium is niet zomaar een glazen bak met water, planten en vissen. Om een ​​natuurlijke replica van de biotoop te realiseren, hebben we decoratiematerialen nodig. Voordat u het aquarium inricht, kunt u een achterwand in het aquarium plaatsen. Veel planten hebben bodemmateriaal nodig voor hun wortels. Met stenen en wortelhout creëer je een visuele structuur met diepte en uiteraard schuilplaatsen voor de vissen. Door de verschillende decoratieve elementen te combineren, kunt u het aquarium geheel individueel vormgeven. Sommige vissen stellen echter grenzen aan de ontwerpvrijheid. Er zijn vissen die voortdurend op het wortelhout raspen. Andere vissen hebben grotten nodig waarin ze zich kunnen terugtrekken. Als je deze vissen wilt houden, moet je het aquarium uiteraard afstemmen op de behoeften van deze vissen.

De beste toepassingen

Techniek

Het is bijna onmogelijk om een ​​aquarium volledig zonder technologie te onderhouden. Filters verlengen de reinigingsintervallen, verwarmingen houden de watertemperatuur constant, luchtpompen zorgen voor een goede waterbeweging en een goede zuurstofuitwisseling met de lucht en de bodem kan eenvoudig worden gereinigd met stofzuigers. In het aquarium is meestal verlichting aanwezig, die zorgt voor een goede plantengroei in het aquarium.

Technologie ondersteunt op vele manieren bij het houden van vissen of andere dieren en planten in het aquarium.

De beste toepassingen

Accessoires

De beste toepassingen

Close Menu

Adresgegevens

HS Aqua
Burg. Visschersstraat 128
6235 EM Ulestraten

T: +31 (0)43 3642 387
E: info@hsaqua.eu